There was an error in this gadget

Thursday, December 27, 2012

aku adalah AKU

Assalamualaikum...
Mulut bising cam nyamuk
Sehari dua ni saya sering terfikir, kenapa penyakit Malas makin melanda dalam diri.. mulut bising je cakap nak buat itu, nak buat ini, nak g situ, nak g sini tapi haram 1 pun xmenjadi.. Hish!!! risau betul la... Kalau makin di layan makin menjadi kot.

Sama la juga bila rasa nak berubah jadi baik. "Jelesnye kat Diana Amir. Untungnya kak Irma Hasmie. Bagusnya Raja Farah. Dorang dapat hidayah jadi makin baik" hati selalu cakap camtu. Bila la time kita...

Tapi bila difikir balik, kenapa saya rasa saya akan berubah bila dapat hidayah?

Bila dapat hidayah saya akan makin baik? atau makin buruk?

Bila dah da hidayah semangat jadi kuat?

Bila hidayah nak datang?

Kat mana?

Macam mana?

saya fikir kalau saya dapat hidayah macam diorang mst best. Lelama saya fikir, saya tunggu & saya give up.

Kenapa saya nak tunggu 'hidayah' baru nak berubah?

Kenapa perlu dpt hidayah baru boleh berubah? kenapa?

Lalu saya sedar, bukan semua orang berubah bila dia dapat hidayah. 'Hidayah tak perlu saya tunggu. Tapi niat dan kehendak yang lebih utama... Insyallah~~~


Nota Conteng: Mulut memang senang untuk berjanji tp amat liat untuk melaksanakanya...


Wednesday, December 26, 2012

Kutiau ku ke singki..

Assalamualaikum...

Hujung tahun ni macam-macam kisah banjir kita boleh dengar. Tapi saya bukan nak story pasal banjir k. Ini adalah kisah kehampaan yang terjadi pada diri saya. 0keh!! Kalau time hujan tak nak Berenti ni la perut sentiasa berkeroncong. So, berbekalkan ingatan kutiau aka kiew tiau yang tak digunakan kat dapur, bersemangat saya nak memasak. Hari ni plug suiz lampu dapur meletop tak tau pasal ape, so masak pakai torchlight tepon cap ayam je.. janji masak..

Bawang putih, bawang merah, cili siap dipotong. Kutiau dah direndam dan dicuci. Panaskan kuali. minyak masak dah masuk, kacau senduk ala-ala PRO chep. Tumis bahan tadi. Garam. Air. Kicap masin-manis. Tabur serbuk lada hitam-lada putih. +sayur goreng yang dah ade. kacau agak-agak sebati, then rasa. Campak kutiau pastu goncang kuali ala-ala chef ismail. 

Last skali taruk telur kasi nampak cam Char Kiew Tiau xda seafood.. hahaha... Prang! sebijik.. x cukup ni.. prang!! dua bijik.. cantik susun kiri-kanan telur tu.. Prang!!! tak sempat nak tuang kat tengah2 dah jatuh kat dalam kuali.. abis sebijik laju masuk dalam kuali.. Pejam-celik-pejam-celik intai kulit telur. da benda itam dalam kulit tu.. saya hidu, ada bau busuk. Sah!!! telur sejuk+busuk...

Argh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! abis kutiau tu.. hampa keciwa dan sensara rasanya sebab dah lame xmasak kutiau tetiba jadi camni.. huhuhuhu... baik je susunan tadi.. tunggu kejap je nak angkat dalam mangkuk.. Adoi! mmg xberjodoh la perut ngan kutiau malam ni.. Maaf ye perut, lain masa kasi ketemu.. Putus harapan dgn kutiau tadi terus masak nasi goreng belacan...moral of the story -pecahkan telur dalam mangkuk dulu before taruk dalam kuali- hurm~~~


Nota Conteng: Orang tamak selalu rugi.. Padahal dua biji telur pun dah cukup~~~

Saturday, December 15, 2012

Merenung masa depan...

Assalamualaikum...


mulut begitu mudaH berkata2 tetapi hati berat untuk mengakuinya... 
sukar membuat keputusan kerana takut akan dikecewakan... 
sigh~~~

kadang-kadang kita saya merasa sesuatu yang baik itu muncul-dengan-cara-yang-bagus, sedangkan kita saya tak pernah terfikir sesuatu yang bagus itu belum tentu baik selamanya... 

satu perkara yang perlu saya ingatkan dalam diri, setiap perkara yang berlaku ade hikmahnya dan setiap apa yang saya dapat sentiasa memerlukan pengorbanan...arios~~~ Ck

Nota Conteng: belajar menyahut cabaran adalah 1 pengajaran yang baik.. (^___^)

Monday, May 14, 2012

Terima kasih ummi

Assalamualaikum...
ummi KAMI..
Kehadapan ummi yang KAMI sayang.. Semoga sihat dan bergembira dengan cucu baru ummi tahun ini.. Selamat Hari Ibu.. Selamat Hari Ibu.. Selamat Hari Ibu.. saat ni Dah tak tahu nak mulakan macam mana.. hanya ucapan Selamat Hari Ibu yang berulang-ulang dikepala. Walaupun sambutan hari ibu hanya ucapan dari kami yang menyusul kedengaran ditelinga ummi tapi itu sudah cukup bermakna bagi ummi kerna ummi tahu Kami sentiasa meletakkan ummi yang pertama dihati berbanding orang lain.

Hari-hari bersama ummi amat bermakna. Hari-hari bersama ummi sempurna hidup KAMI. Bila dikenangkan kembali 34 tahun yang lalu, bukan semuanya KAMI tahu susah ummi, bukan smuanya KAMI faham keadaan umi dan bukan semuanya Kami rasa perasaan ummi. Walaupun hanya beberapa tahun yang lalu cuba diingat kembali kenangan tika bersama sudah cukup buat KAMI berasa 'sesungguhnya amat bertuah memiliki UMMI'.

Pastinya abah turut terharu punya pasangan yang begitu sempurna buatnya, mok pula pasti berbangga sehinggakan orang tidak percaya wanita ini adalah menantu bukan anak, dan sudah semestinya saudara-mara turut gembira dapat menumpang kasih keluarga kita.

*********************************************************************************
UMMI,
seorang wanita yang sempurna di mata saya.
Marahnya tidak pernah berbekas dikulit kami.
Geramnya tidak pernah berbirat parut di badan kami.
Sabarnya sungguh menebal tanpa pernah meninggi suara.
tidak pernah sekalipun terniat dihati untuk memukul kami.
Salah kami sentiasa ditegur, kurang kami sentiasa ditambah..
sehinggakan saya merasakan UMMI adalah guru terbaik dalam hidup saya.
KAMI sayang UMMI..
MIA- abe kin & k.tini
Nota Conteng: mahu kumpul memori dengan UMMI banyak-banyak-banyak

selamat hari lahir buat kamu, AINA

Assalamualaikum..

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan Quratu Aina..
Allah selamatkan kamu..

Happy birthday to y0u..
happY biRthday t0 yoU..
hapPy birtHday to Aina..
HaPpy BirthDay to y0oouu...


Selamat Menyambut Hari Lahir yang ke 24 tahun buat adik saya Quratu Aina.. Kami mendoakan yang terbaik buat kamu~~



Nota Conteng: Sori tak leh balik ari tu sbb kerje & wish lambat sbb buzy, bukan lupe yer~~

Tempat baru.cerita baru

Assalamualaikum...

nak cantik cam ni...
Itu bukan pic saya yang di edit ye. Teringin nak pakai mcm tu.. haha, mustahil~~~
pic kat atas tiada kaitan langsung dengan cerita saya. Ianya sekadar untuk mencantikkan blog ni je.. masih ingat tentang saya dirisik?? 

Lamaran itu saya terima. sekarang saya sudah ke tempat baru, bukan lagi di Kuala Lumpur bandaraya hidup di malam hari tetapi telah berpindah ke Kuala Terengganu negeri si penyu bertelur.. tempat kerja baru yang berdekatan dengan rumah, setiap 2 minggu saya akan tekan laju2 minyak kereta saya pulang ke kelantan.

tak nk cerita pasal tempat kerja sbb saya tak suka dedahkan sesuatu yang tak perlu atau penting untuk kamu-kamu dan kamu tahu... cukup sekadar tahu saya di terengganu sekarang.. hihi

Nota Conteng: dah makan?? saya D.I.E.T~~~

pulang dari cuti yang panjang

Assalamualaikum...


hihihi..
terkejut tgk pic tu, saya bayangkan macam itu lah muka saya tadi. Bila saya cuba login blog ni tetiba dia suruh sign in'. eh eh! dah luput ke blog saya sampai xleh. Bila check balik rupenye email lain. haha.. terkezut eden~~

okeh! dah on. Tetiba xkeluar la plak, dia jd profile lain.. ish3.. lame xusik sampai lupa terus nk guna, akhirnya terhasil jugak la utk menc0nteng hari ni..

dah lame tak cerita kat sini kan.. sepanjang 'rehat' ni banyak story & peristiwa yang berlaku.. sentiasa xda mo0d & masa nk update je sbb bz setelkan hal lain..

buat smua bloger yang saya ikuti, JAGA-JAGA!!! anda mungkin akan diganggu oleh komen saya..

Nota Conteng:- klo la kite cakap & keyboard type sendiri kan best!!!


Tuesday, January 3, 2012

Saya dirisik

Assalamualaikum..

Semalam saya dapat panggilan telefon dari seseorang ketika saya sedang sibuk melayan Hero kesayangan saya menangis. Keadaan yang bising dan binggit tu buat saya hilang fokus pada apa yang saya dengar di lubang telinga.

Yang saya sempat tangkap di cakap " nak confirm kan aje, nanti hubungi lagi"... Owh.. OK.

tadi dapat panggilan telefon dari nomber yang sama. Ok, saya kelam kabut pada hari pertama daftar diri ditempat kerja yang sama, siapkan kerja yang perlu dan siap sedia untuk beli tiket balik ke Kelantan.

Alhamdulillah.. semua lancar dan dipermudahkan oleh NYA..
Saya dirisik oleh KIST, Kuala Berang..

Nota Conteng: Saya percaya setiap yang berlaku adalah Qada & Qadar Nya, saya pasrah dengan apa yang saya lalui & saya redha dengan apa yang terjadi kerana semua itu pasti yang terbaik dariNYA buat saya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...