Friday, September 24, 2010
ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:-
1 cwn mentega
3/4 cwn gula halus
2 biji kuning telur
3 cwn tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
50 gm serbuk badam
200 gm badam
1 sudu kecil esen vanila
HIASAN:-
50 gm badam cincang
700 gm coklat masakan
CARA-CARANYA:-
1- Pukul mentega dan gula sehingga kembang
2- Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi
3- Masukkan serbuk badam dan tepung sedikit demi sedikit
4- bentukkan biskut dan masukkan kacang kedalamnya
5- bakar sehingga masak selama 10-15 minit dengan suhu 180
6- cairkan coklat masakan (double boil)
7- celupkan biskut yang telah masak dengan coklat dan masukkan kedalam kertas acuan
8- hias dengan badam cincang tadi dan sejukkan sebelum simpan di dalam bekas kedap udara
p/s:-
> badam mestilah dibakar selama 5 minit sebelum digunakan
> badam cincang juga boleh dibakar sekejap supaya lebih sedap
> saiz biskut jangan terlampau besar atau panjang kerana ia akan kembang bila masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment