Saturday, September 25, 2010
PISTACHIO AMERICA
BAHAN-BAHANYA:-
170 gm mentega
60 gm gula aising
160 gm tepung gandum
80 gm tepung jagung
35 gm tepung ubi
20 gm bijan
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil garam
sedikit pewarna hijau
HIASAN:-
coklat putih
kacang pistachio
kacang tanah
CARA-CARANYA:-
1- Putarkan mentega, garam dan gula sehingga kembang
2- masukkan bijan dan pewarna hijau. Putar sekejap
3- masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
4- terap memanjang dan bakar sehingga masak pada suhu 180 selama 8-10 minit
5- cairkan coklat putih (double boil)
6- celup salah satu hujung coklat, kemudian celup kedalam kacang yang dikisar.
7- sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara
p/s:-
> doh biskut ini sangat lembut
> kacang pistachio dan kacang tanah dibakar sekejap sebelum di kisar
> biskut ini rapuh dan cepat patah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment