Saturday, September 25, 2010

PISTACHIO AMERICA

BAHAN-BAHANYA:- 170 gm mentega 60 gm gula aising 160 gm tepung gandum 80 gm tepung jagung 35 gm tepung ubi 20 gm bijan 1/2 sudu kecil serbuk penaik 1/4 sudu kecil garam sedikit pewarna hijau HIASAN:- coklat putih kacang pistachio kacang tanah CARA-CARANYA:- 1- Putarkan mentega, garam dan gula sehingga kembang 2- masukkan bijan dan pewarna hijau. Putar sekejap 3- masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. 4- terap memanjang dan bakar sehingga masak pada suhu 180 selama 8-10 minit 5- cairkan coklat putih (double boil) 6- celup salah satu hujung coklat, kemudian celup kedalam kacang yang dikisar. 7- sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara p/s:- > doh biskut ini sangat lembut > kacang pistachio dan kacang tanah dibakar sekejap sebelum di kisar > biskut ini rapuh dan cepat patah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...