Friday, September 24, 2010
TAT NENAS GULUNG
BAHAN-BAHAN:-
250 gm butter
1 cwn gula halus (kurangkan jika tidak gemar manis)
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil vanilla
1 cwn tepung jagung
4 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung kastad
11/2 sudu kecil serbuk penaik
jem nenas
sedikit pewarna kuning
CARA-CARANYA:-
1- Pukul butter, gula halus sehingga putih
2- Masukkan kuning telur, vanilla dan pewarna kuning. Pukul sekejap
3- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
4- Terap menggunakan acuan dan gulung bersama jem nenas
5- Sapukan kuning telur diatasnya kemudian bakar sehingga masak
6-Sejukkan biskut dan simpan didalam bekas yang kedap udara
p/s:
> semua tepung harus digaul sebelum dimasukkan kedalam adunan sedikit demi sedikit. Jangan terkejut jika terlebih atau terkurang tepung td.
> adunan jangan terlalu keras kerana akan menyulitkan kerja untuk menerap nanti. jika terlalu lembut sehingga melekat ditangan, hanya perlu menambah tepung gandum sahaja.
> suhu adalah 180 selama 10-15 minit. Biskut akan masak bergantung kepada saiz yg dibuat, berhati-hati ketika mengawal masa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment