Friday, September 24, 2010

TAT NENAS GULUNG

BAHAN-BAHAN:- 250 gm butter 1 cwn gula halus (kurangkan jika tidak gemar manis) 1 biji kuning telur 1/2 sudu kecil vanilla 1 cwn tepung jagung 4 cwn tepung gandum 1/2 cwn tepung kastad 11/2 sudu kecil serbuk penaik jem nenas sedikit pewarna kuning CARA-CARANYA:- 1- Pukul butter, gula halus sehingga putih 2- Masukkan kuning telur, vanilla dan pewarna kuning. Pukul sekejap 3- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh 4- Terap menggunakan acuan dan gulung bersama jem nenas 5- Sapukan kuning telur diatasnya kemudian bakar sehingga masak 6-Sejukkan biskut dan simpan didalam bekas yang kedap udara p/s: > semua tepung harus digaul sebelum dimasukkan kedalam adunan sedikit demi sedikit. Jangan terkejut jika terlebih atau terkurang tepung td. > adunan jangan terlalu keras kerana akan menyulitkan kerja untuk menerap nanti. jika terlalu lembut sehingga melekat ditangan, hanya perlu menambah tepung gandum sahaja. > suhu adalah 180 selama 10-15 minit. Biskut akan masak bergantung kepada saiz yg dibuat, berhati-hati ketika mengawal masa.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...