There was an error in this gadget

Tuesday, April 26, 2011

Sms dari umi



Assalamualaikum...

 
 Kata orang cakap siang pandang. aku dah pandang & tak logik pulak orang yang jauh giler dari aku boleh tahu aku bercerita pasal dia. owh! ade 'kimia' rupenya. patut la..

ini masih lagi kisah ummi.. cerita ummi tak kan habis sampai la rindu dan nafas terakhir aku berhenti..

Petang td aku & hosmate terchayunk g makan. 1st, belek2 telefon cik jiwa lembut sbb cik sopan santun nak beli telifon baru katenya. 

yang lama nak kasi kat ibunda di kampung. elok la tu, aku setuju bebenar. kalau anak jauh pun, ade telepon si anak kat kampung. ibu.. berjiwa lembut kan? 

"Umi ADDA pun ade tepon. senang nak bercakap sbb dia slalu g klas ngaji or ceramah agama"
"dia slalu guna ke?" tanya cik sopan santun

"tak la. tahu button merah & ijau je. xyah msg2. kitorang call je"

Aku pun citer la, umi aku pun pakai telefon yang model lama. yang jenis campak kat pintu terburai keluar bateri, keypad-bunyi-ketak-ketak & hozing-retak kat-ujung je. klo tinggal pun xda org nak try sentuh. yang pasti screen xkan calar. itu aku pasti. tak pecaye try la. tak da ganti ye.

Umi tahu guna tepon tu je. Kasi yang baru pun dia xnak, tak tahu guna. dah canggih tepon skung. Kami pun tak brani nak kasi sebab takut da yang 'berkenan' bahaya kat umi jugak. buruk pun tak pe janji boleh bercakap.

umi slalu xda kat umah, da je xtvt dia setiap masa-setiap hari. klo telepon umah tu boleh bawak nk guna takda nya nk tepon-tangan tapi sbb susah nak tanya ape2 kami pun pakat2 meeting & ajar cara guna tepon tu.

"Kalau bunyi lagu ni, tekan ijau. dah siap cakap tekan merah"

"ijau yang mane"

"yang belah kiri bawah ni ijau. yang ni merah" lupe kaler dah pudar.."kalau nak tepon, buka dulu"

"umi tau buka, meh nak tunjuk. tepon nati umi tengok buku la" Bagus. dah xpert..

"xleh2.. kena blajar la. senang ckit. ni tekan bawah no semua. Aina-kaktini-kakyah-abeizat-kakyah-nah-abekin-kakak ngan dah. Paham?" yeah.. cikgu garang yang ajor...

"owh.. paham2. msg?" amboi. xsabar yer..

"xyah la sms. biar kitorang tepon umi jah. ingat cas bateri. jgn lame nati rosak"


Itu citer dulu.. bertahun yang lalu.. tapi umi still pakai tepon-tangan yang sama. tak bertukar2 tak pernah mintak2..


******************************************************************

H0me$we3th0me: Saya ialah che rahmah
Received:8.19PM

(@ o @) .... aku terpisat2 tgk phone. baca sms. nilai dulu. ni sms cam budak baik je. xda tanda2 gurau atau april fo0l di ujung bulan 4 ni.

Me: saya adalah anak ke4 kamu.. nurussaadah
Sent: 8.19PM

H0me$we3th0me: Umi baru belajar taip
Received: 8.22PM

Me: bgs la.. up to date skit..
Sent: 8.23PM

26 April 2011------> 1st time dapat msg dari umi.


Nota Conteng:- Jangan terkejut tetiba umi da FB plak... entah2 dia senyap-senyap-baca-aku-nya-BLOG.. WE lub u-------> UMMI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...